Wanneer het als schrijver jouw droom is om je eigen boek uit te geven, zal het snel duidelijk worden dat het lastig is om dit proces alleen te regelen. Met name als het doel is om jouw boek binnen Nederland, Europa of zelfs wereldwijd bekend te maken, kan dit proces veel voeten in de aarde hebben. Voor het uitgeven, moeten de lay-out, opmaak en andere specificaties ook uitgevoerd worden. Vervolgens is het uitgeefproces zelf ook aardig veeleisend. Hoe pak je een boek uitgeven het beste aan?

Samenwerken met een ervaren uitgeverij

Om te garanderen dat jouw boek in de schappen komt te liggen op de manier waarop jij dat wil, is een samenwerking aangaan met een ervaren uitgeverij een verstandig plan. Zij kunnen jou ondersteunen vanaf begin tot eind, met het vormgeven van het design tot het uitgeven bij grote verkoopplatformen. Daarnaast kunnen de specialisten persoonlijk advies geven om jouw boek een succes te maken.

Ondersteuning bij de opmaak en het design van jouw boek

De samenwerking met een uitgeverij, begint met het aanleveren van jouw boek. Tijdens het aanleveren, krijg je direct de kans om jouw ideeën te bespreken en voor te leggen. Deze worden, samen met de specialisten, uitgebreid doorgenomen om tot een gezamenlijk akkoord te komen over de productie. Afhankelijk van jouw uitgeverij, is het mogelijk dat zij het design en de opmaak volledig verzorgen en vervolgens aan jou opleveren. 

Het design en de opmaak moeten voor zowel de binnen- als buitenkant van het boek worden geregeld. De cover van een boek spreekt mensen aan en speelt een grote rol in het verkoopproces. De eerste indruk is doorslaggevend in de keuze tot overgaan van koop. De opmaak en lay-out zijn de volgende stap hierin. Wanneer men een boek openslaat, wordt er gekeken naar het lettertype, afbeeldingen, witruimtes en de papiersoort. Wanneer deze elementen evenwichtig zijn en goed bij elkaar passen, zal dit direct opvallen.

Maak jouw boek verkoopbaar op bekende verkoopplatformen 

Voordat het boek gepubliceerd wordt, is het het best om een proefdruk te laten maken. Zo kan je zelf kijken of je tevreden bent met het uiteindelijke resultaat en kunnen er eventueel nog aanpassingen worden gedaan voor het boek officieel wordt uitgegeven. Een proefdruk is een exacte weergave van het eindresultaat. Tijdens deze fase van een boek uitgeven, kun je de laatste aanpassingen nog doorgeven. Zo kan je correcties doorgeven, de papiersoort wijzigen of de lay-out en opmaak veranderen. 

Publicatie

Als de laatste wijzigingen zijn doorgevoerd en jij akkoord gaat met het boek uitgeven, gaat de uitgeverij over tot publicatie. Dit doen zij doorgaans door het boek aan te melden bij allerlei on- en offline boekenwinkels, zowel als grote en bekende verkoopplatformen. Zo kan jouw boek in de dichtstbijzijnde boekenwinkel komen te liggen, maar ook te koop zijn op bol.com of Amazon. Daarnaast is het ook mogelijk om, in overleg met de uitgeverij, jouw boek in zowel binnen- als buitenland uit te geven. De kans is groot dat jouw boek dan vertaald moet worden naar het Engels, of zelfs andere talen. Kortom, een boek uitgeven is een groot en ingrijpend proces. In samenwerking met een ervaren uitgeverij, moet dit echter geen probleem zijn.