Een boek schrijven is spannend. Niet alleen ben je lang bezig met het schrijven en redigeren ervan, je wilt het boek daarna ook aan de buitenwereld tonen. Hoe het boek ontvangen wordt, is echter altijd een raadsel. Je hoopt dat jouw boek veel succes heeft, maar het kan ook zijn dat dit niet het geval is. Voordat je jouw boek kunt verkopen, moet je het boek laten drukken. Maar hoe kun je er dan voor zorgen dat jouw boek daadwerkelijk gedrukt is?

De oplage van jouw boek bepalen

Het laten drukken van een boek gebeurt zodra je er zeker van bent dat alle spelfouten eruit gehaald zijn. Je kunt hiervoor gebruik maken van verschillende drukkers, welke allemaal andere oplages hanteren. Het eerste wat je dus doet, is bepalen hoeveel exemplaren je nodig hebt. Wellicht heb je in jouw omgeving al mensen op de hoogte gesteld van jouw boek, waardoor je de eerste bestellingen al binnen hebt. Daarnaast wil je er wellicht een aantal extra op voorraad hebben voor wanneer je met de verkoop begint. De juiste oplage is daarom het eerste waar je naar kijkt, zodat je ook beter weet welke drukkerij jou hiermee kan helpen.

Het formaat en de vorm

Ook denk je na over het formaat van het boek. De meeste boeken zijn voorzien van een bepaald formaat. Kijk maar eens rond in een bibliotheek of boekenwinkel en je ziet vrijwel alleen maar boeken in hetzelfde formaat voorbijkomen. Echter kun je het ook heel anders aanpakken. Door voor een geheel ander formaat te kiezen en daarbij ook de vorm aan te passen aan het verhaal, zal jouw boek echt opvallen. Houd er wel rekening mee dat het boek nog goed te hanteren moet zijn.

Begin met drukken

Je kunt dan jouw boek naar de drukkerij sturen. De drukkerij zorgt ervoor dat jouw boek in de gewenste oplage en het gewenste formaat geleverd wordt. Zo kun je snel beginnen met het verkopen van jouw boek en weet je direct of dit een groot succes is en jij een vervolg gaat schrijven.