Corona, het zit nog vers in ons achterhoofd. Lockdown, avondklok, groepjes van vier. Er zaten natuurlijk mega veel nadelen aan corona, maar stiekem ook wel wat voordelen. Mensen hadden massaal veel vrije tijd opeens. Vaak omdat er vanuit huis gewerkt moest worden en ’s avonds mocht je de deur niet meer uit. Wat moest je opeens met je vrije tijd? Mensen gingen opeens allemaal legpuzzels kopen, spelletjes werden ingeslagen en Netflix werd uitgespeeld. Je kon je helemaal storten op een legpuzzel 1500 stukjes. Maar wist je dat puzzelen niet alleen maar goed dient als tijdverdrijf? Er zijn namelijk nog meer redenen om te gaan puzzelen je leest ze hier!

Stimuleer je geheugen met puzzelen

Naast dat puzzelen dus de tijd kan doden heeft  het ook zo nog andere voordelen. Wist je bijvoorbeeld dat puzzelen je geheugen verbetert? Bij het maken van een legpuzzel gebruik je namelijk zowel je linker hersenhelft als de rechter hersenhelft. De linkerhelft is onze analytische kant, deze zorgt ervoor dat je op een logische manier de puzzelstukjes kan sorteren. Hoekjes, randen en de binnenkant kun je zo makkelijk uit elkaar halen. De rechterhersenhelft is de creatieve kant van ons brein. Deze hersenhelft zich juist het grote plaatje voor zich en werkt intuïtief. Om de puzzel te leggen heb je dus beide kwaliteiten nodig, dus beide hersenhelften.

Creatiever en vindingrijker door puzzelen

Puzzelen is goed voor je geheugen, maar het stimuleert ook je vindingrijkheid. We combineren zoals net gezegd dus de creativiteit van de rechterhersenhelft met het logisch redeneren van de linker hersenhelft. Met de linker hersenhelft kun je dus logisch nadenken en daardoor weet je bijvoorbeeld dat de hoekjes en randen aan de buitenkant moeten. Daarna vul je de puzzel verder in met de rechterhersenhelft. Het brein maakt dus een hypothese, die we vervolgens in praktijk ook gaan testen, door het maken van de puzzel. Dit leidt vaak tot innovatieve en probleemoplossende vaardigheden, die je ook buiten het puzzelen kan inzetten.

Puzzels maken je gelukkig

Wist je dat je ook gelukkig wordt van puzzels maken? Legpuzzels helpen namelijk bij het aanmaken van dopamine, het geluksstofje dat een belangrijke rol speelt bij het beloningssysteem in je hersenen. Het succesvol plaatsen van zelfs maar één passend stukje werkt al, dan mag je eens raden hoe succesvol het laatste stukje dan voelt! Je kunt hierdoor dus blijdschap ervaren. Omdat we beloning willen, kunnen we na een puzzel maken, meteen weer een volgende maken. Liefst eentje die net wat ingewikkelder is dan de vorige. Daarnaast leidt dopamine tot een betere motoriek, een verhoogde concentratie, optimisme en vertrouwen. Dus alleen maar plus, plus, plus!

Naast activatie voel je ook ontspanning

Je verbetert je geheugen, je stimuleert je vindingrijkheid en je wordt gelukkig van puzzelen. En toch is er meer, aan de ene kant activeert een legpuzzel dus onze hersenactiviteit, maar aan de andere kant helpt het ons juist om te ontspannen. Alleen al met onze handen door de puzzelstukjes gaan lijkt onze geest te stimuleren om tot rust te komen, laat staan een hele puzzel leggen. We komen zo in een meditatieve staat terecht en vaak zie je dan als resultaat dat je beter tegen stress kan en dit leidt weer tot meer productiviteit en zelfvertrouwen. Dus je weet wat je te doen staat, rennen naar de winkel voor een puzzel!